18.04.2024r. 

 

Klasy I-III

bip

loga wspolnie unicef wroclaw

FB FindUsonFacebook online 144 pl PL

Liveworksheets

KAMPANIA „JEM SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO” W KLASACH I - III
02 – 06.11.2015r.
CELE:
- propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania się,
- kształtowanie nawyku mycia rąk przed jedzeniem,
- uświadomienie uczniom roli śniadania w ich codziennej diecie,
- stosowanie przez dzieci zasad kulturalnego zachowania się podczas spożywania posiłku,
- wdrażanie i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród dzieci.

PROPOZYCJE ZADAŃ:
1. 02.11.2015r.  Zapoznanie uczniów z dwunastoma zasadami zdrowego odżywania się, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rolę śniadania w ich codziennej diecie.
2. Kształtowanie stałego nawyku – mycie rąk przed jedzeniem.
Przed przerwą śniadaniową wszyscy uczniowie klas I-III myją ręce pod opieką wychowawców (cały tydzień).
3. Wystawa plakatów „Jem smacznie, zdrowo, kolorowo”.
Przygotowane plakaty klasy eksponują na korytarzu I piętra.
4. 03.11.2015r.  Dzień Gruszki.
Uczniowie w tym dniu na drugie śniadanie zjedzą gruszki dostarczone w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”, przypomną sobie, dlaczego warto jeść gruszki, wezmą udział w międzyklasowym konkursie na najciekawsze „gruszkowe przebranie”. Najlepiej przebrana klasa otrzyma smaczną i zdrową nagrodę.
5. 04.11.2015r.  Dzień Marchewki.
Uczniowie w tym dniu na drugie śniadanie schrupią marchewki dostarczone w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”, przypomną sobie, dlaczego warto jeść marchewki, wezmą udział w międzyklasowym konkursie na najciekawsze „marchewkowe przebranie”. Najlepiej przebrana klasa otrzyma smaczną i zdrową nagrodę.
6. 06.11.2015r.  Dzień „Śniadanie Daje Moc”.

W piątek odbędą się w każdej klasie zajęcia warsztatowo-kulinarne, czyli próba wspólnego przygotowania przez uczniów drugiego śniadania. Dzieci będą mogły zaprosić swoich rodziców do pomocy. Nie zapomną o umyciu rąk przed przygotowaniem śniadania i jedzeniem oraz o kulturalnym spożywaniu posiłku.