KAMPANIA „TYDZIEŃ DLA ZDROWIA”
15 – 19.05.2017r.

CELE:
- aktywny udział uczniów w kampanii,
- propagowanie zdrowego stylu życia,
- kształtowanie postawy odpowiedzialności za zdrowie własne i innych,
- wdrażanie i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych.

PROPOZYCJE ZADAŃ DLA KLAS I - III:

1. „Dlaczego warto jeść...?”, „Dlaczego warto pić wodę/mleko?” 

Uczniowie wykonają plakaty informujące o dobroczynnym działaniu zdrowych produktów spożywczych.

2. Kształtowanie stałego nawyku dbania o czystość rąk.

Wychowawcy klas przypomną uczniom, dlaczego powinni myć ręce i kiedy myć ręce.

3. Wiem co jem – spożywamy zdrowe śniadania w szkole.

Wychowawcy klas zwrócą uwagę uczniom na związek między jakością pożywienia a zdrowiem.

4. „Jedz na zdrowie”.

Rozmowa z pielęgniarką szkolną. Uczniowie poznają „piramidę zdrowego żywienia” i dowiedzą się, jaka jest rola pokarmu i jego składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

5. Warsztaty żywieniowe – podsumowanie cyklu spotkań nt. „Smacznie, zdrowo, kolorowo”.

Podczas warsztatów dzieci pokażą, czego nauczyły się o zdrowym odżywianiu poprzez samodzielne przygotowanie zdrowych posiłków.

6. 16.05.2017r. Dzień Sportowca.

Uczniowie przychodzą ubrani na sportowo(mogą to być stroje różnych dyscyplin sportowych).Chętni uczestnicy aktywnej przerwy mogą wziąć udział w zabawach pod hasłem „Ruch to zdrowie” (np. quiz, kalambury, krzyżówki) oraz pochwalić się swoimi umiejętnościami.

7. 17.05.2017r. Turniej wiedzy o zdrowiu dla klas 1 „Jedz na zdrowie”. 

Każda klasa wykona 5 zadań konkursowych oraz zaprezentuje krótką reklamę, rymowankę zachęcającą do zdrowego i racjonalnego odżywiania się.

8. 18.05.2017r. Dzień pod hasłem „Zdrowa sałatka warzywno - owocowa”.

Uczniowie przychodzą ubrani za wybrane przez siebie owoce lub warzywa. Mogą przygotować w ramach zajęć sałatkę warzywno- owocową lub/i zorganizować w klasie zabawę „Sałatka owocowa”. Zjedzą owoce i warzywa otrzymane w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”. Obejrzą z wychowawcą wystawę plakatów wykonanych przez uczniów (korytarz na I piętrze )i dowiedzą się dlaczego warto jeść: jabłka, marchewkę, kalafior,… .